علت درد پشت زانو چیست؟
زانو یکی از قویترین عضلات بدن میباشد همچنین در کنار قویترین، آسیب پذیرترین قسمت بدن نیز میباشد. زانو از استخوانهایی تشکیل شده است که به راحتی ممکن است بشکنند و از مفصل خارج شوند. همچنین زانو دارای غضروف، تاندون و رباطهایی میباشد که ممکن است دچار کشیدگی و یا پارگی شوند. باید بدانید که بعضی از آسیبهای وارد شده به زانو با استراحت و مراقبت بیشتر بهبود مییابد. اما بعضی از آسیبهای وارد شده به زانو احتیاج به جراحی و یا دیگر اقدامات پزشکی دارد. بعضی اوقات درد زانو نشانهی بیماری مزمنی مانند آرتروز میباشد که در طول مدت زمان زایدی و به تدریج و کم کم به زانو آسیب وارد میکند. در این مقاله بعضی از این مشکلات را با یکدیگر بررسی میکنیم این مشکلات باعث درد پشت زانو میشوند و به شما توضیح میدهیم که در صورت مواجه شدن با هرکدام باید منتظر چه چیزی باشید.
گرفتگی پا
گرفتگی پا یکی از گرفتگیهای عضلانی است. ماهیچههای ران پا به راحتی در معرض گرفتگی قرار میگیرند اما دیگر عضلات پا مانند عضلات پشت ران و نزدیک زانو نیز گاهی دچار گرفتگی میشوند. در هنگام ورزش یا در حین بارداری احتمال ابتلا به گرفتگی عضلات بیشتر است.
سایر علل احتمالی عبارتند از:
مشکلات عصبی در پاهای شما
کمبود آب
عفونت هایی مانند کزاز
سموم مانند سرب و جیوه در خون
بیماریهای کبدی
زمانی که مبتلا به گرفتگی عضلانی میشوید، ناگهان احساس میکنید که عضلههایتان دچار انقباض یا اسپاسم میشود. این درد یا اسپاسم میتواند بین چند ثانیه تا ۱۰ دقیقه زمان ببرد. ممکن است پس از برطرف شدن گرفتگی عضلانی برای چند ساعت احساس درد داشته باشید.
زانوی پَرِشکاران (Jumper
’s knee)
زانوی پرشکاران صدمهای است که به تاندون وارد میشود. تاندون بافتی نواری و محکم است که کاسهٔ زانو (کشکک زانو) را به استخوان ساق پا متصل میکند. زانوی پرشکاران، تاندونیت پاتلا (patellar tendonitis) نیز نام دارد. این ضایعه زمانی ایجاد میشود که در زمان انجام ورزشهایی مانند والیبال یا بسکتبال میپرید یا جهت خود را عوض میکنید. این حرکتها میتواند موجب پارگیهای کوچکی در تاندون شود و در نهایت تاندون، متورم و ضعیف میشود. زانوی پرشکاران موجب احساس درد در زیر کاسه زانو میشود. این درد با گذشت زمان بدتر میشود. سایر علائم زانوی پرشکاران عبارتاند از:
ضعف؛
سفتی؛
مشکل در خم کردن و صاف کردن زانو.
آسیبدیدگی همسترینگ
همسترینگ شامل ۳ عضلهٔ زیر است که تا پایین پشت ران امتداد مییابند:
ماهیچه نیموتریsemitendinosus muscle
ماهیچه نیمغشایی semimembranosus muscle
ماهیچه دوسر رانی biceps femoris muscle
با استفاده از این عضلات میتوانید زانوی خود را خم کنید. آسیب رسیدن به یکی از این عضلات، کشیدگی همسترینگ pulled hamstringیا استرین همسترینگ hamstring strain نام دارد. استرین همسترینگ زمانی اتفاق میافتد که عضله بیشازحد کشیده شده باشد. گاهی نیز عضله کاملا پاره میشود که در این صورت بهبود آن ماهها طول میکشد.
وقتی عضله همسترینگ آسیب میبیند، دردی ناگهانی را حس میکنید. آسیب به ماهیچهٔ دوسر رانی biceps femoris که التهاب تاندون عضلهٔ دوسر رانی biceps femoris tendinopathy نام دارد. موجب درد پشت زانو میشود.
سایر علائم عبارتاند از:
تورم؛
کبودی؛
ضعف در پشت پا.
این نوع صدمه در ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال، تنیس یا ورزشهای دوومیدانی که در آنها در ورزشکاران با سرعت میدوند، شایع است. انجام حرکات کششی در این عضلات پیش از شروع بازی میتواند به پیشگیری از بروز این صدمات کمک کند.
کیست بیکر
کیست بیکر، کیسهای پر از مایع است که پشت زانو شکل میگیرد. مایع داخل این کیست، مایع زلالهای یا مفصلی synovial fluidنام دارد. بهطور طبیعی این مایع، نقش روانکنندهای برای مفصل زانو را دارد. ولی اگر دچار آرتروز یا صدمهای به زانو شده باشید، ممکن است که زانوی شما مایع مفصلی بسیار زیادی تولید کند. این مایع اضافه تجمع مییابد و کیستی را ایجاد میکند.
علائم کیست بیکر عبارتاند از:
درد در زانو و پشت آن؛
تورم در پشت زانو؛
سفتی و مشکل در خمکردن زانو.
وقتی فعالیت میکنید، این علائم بدتر میشود. در صورت ترکیدن کیست، درد شدیدی را در زانوی خود احساس خواهید کرد.
گاهی کیست بیکر خودبهخود برطرف میشود. برای درمان کیستی که بزرگ یا دردناک شده از روشهای تزریق استروئید، فیزیوتراپی یا تخلیهٔ کیست استفاده میشود. تعیین اینکه آیا بیماری زمینهای مانند آرتروز موجب ایجاد کیست شده، اهمیت زیادی دارد. در این صورت انجام درمانها و مراقبتهای بیماری زمینهای شما میتواند موجب برطرف شدن کیست بیکر شود.
تاندونیت گاستروکنمیوس Gastrocnemius tendonitis
عضلهٔ گاستروکنمیوس gastrocnemius muscle یا ماهیچهٔ دوقلو و ماهیچهٔ نعلی یا عضلهٔ سولئوس soleus muscle عضلات ساق پای شما را تشکیل میدهند. این عضلات در پشتِ پایین پای شما قرار دارند و به شما کمک میکنند که زانویتان را خم کنید و انگشتان پایتان را حرکت دهید.
هر ورزشی که در آن باید بهسرعت از حالت ایستاده به حالت دویدن بروید (مانند تنیس یا اسکواش) میتواند موجب کشیدگی یا پارگی عضله گاستروکنمیوس شود. با درد شدیدی که در پشت پای خود حس میکنید میتوانید متوجه شوید که به این عضله آسیب رسیده است. سایر علائم عبارتاند از:
درد و تورم در ماهیچه ساق پا؛
ایجاد کبودی در ماهیچه ساق پا؛
مشکل در ایستادن روی نوک پنچه پا.
بستهبه اندازهی پارگی و آسیب، این درد باید پس از مدتی فروکش کند. استراحت، بالا بردن پا و یخ گذاشتن روی منطقهٔ آسیبدیده به بهبود سریعتر کمک میکند.